Güvenli yapılaşmada yangın yalıtımının rolü oldukça önemlidir. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği uyarınca bir bina, yangın çıkması hâlinde; Binanın yük taşıma kapasitesi belirli bir süre için korunabilecek, Yangının ve dumanın binanın bölümleri içerisinde genişlemesi ve yayılması sınırlandırılabilecek, Yangının civarındaki binalara sıçraması sınırlandırılabilecek, Kullanıcıların binayı terk etmesine veya diğer yollarla kurtarılmasına imkân verecek, İtfaiye ve kurtarma ekiplerinin emniyeti göz önüne alınacak şekilde inşa edilir.
Yangın Yalıtımının Ülkemize
faydaları nelerdir ?
Ülkemizde 2004-2008 yılları arasında, orman yangınları dışında yaklaşık 390 bin yangın çıkmıştır. Bu yangınlarda 1729 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın tespitlerine göre yaklaşık 996 milyon TL tutarında maddi zarar meydana gelmiştir. Yangın yalıtımının yaygınlaştırılması, can ve mal kayıplarını önemli ölçüde azaltacaktır. Güvenli yapılaşmada yangın yalıtımının rolü oldukça önemlidir.
Yangın Yalıtımı hakkında
Sıkça Sorulan sorular
Yangın merdiveni olan bir binada yangın yalıtımına ihtiyaç var mı?
Yangın Yalıtımı ve Yangın Merdiveni, yangın emniyeti olarak tanımlayabileceğimiz bütünün parçalarıdır. Yangın durumunda güvenli bir alana geçişe imkan sağlayan yangın merdivenlerine güvenli bir şekilde, yangında açığa çıkan ısı ve dumandan etkilenmeden ulaşabilmek gereklidir. Bu nedenle yangın merdivenine ulaşan kaçış yollarının yalıtılmış olması gerekir.
Yangının yayılması ne kadar süre geciktirilebilir?
Yangın yalıtımı uygulamaları ile mevzuatlarımızda yer alan sürelerde (30-180 dk. arası) yangın dayanımı elde edilebilir. Böylece yangının ve zararlı etkilerinin yapı içerisinde yayılması geciktirilerek insanların yapıdan uzaklaşabilmesi için yeterli süre sağlanır. Yangının yayılımının geciktirilmesi yangına müdahaleyi de kolaylaştırarak, can ve mal kayıplarının azalmasını sağlamaktadır.
Suyla söndürme yapan bir sistemle yangına karşı gerekli önlemi almış olur muyuz?
Yangına karşı alınacak önlemleri pasif ve aktif olmak üzere 2 ana başlık altında toplayabiliriz. Mimari projelendirme aşamasında dikkate alınması gereken Pasif Önlemler; yapının, yangın ve duman yayılımına ve bunların vereceği zarara karşı dirençli olmasını sağlayarak, yangınlarda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarını azaltmayı hedeşeyen tedbirlerdir. Aktif Önlemler ise kısaca, yangın algılama, söndürme gibi yangınla birlikte devreye girmesi planlanan sistemler olarak tarişenebilir. Tüm söndürme sistemleri yangından sonra devreye girmekte ve yangınla mücadelede önemli görevler üstlenmektedir. Bununla birlikte, yangına karşı alınması gereken tedbirler sadece söndürme sistemleri gibi aktif önlemler ile sınırlı değildir. Binanın güvenli bir şekilde boşaltılabilmesi için kaçış yollarının yalıtılması, yangının yayılmasını geciktiren yalıtımlı yapı elemanlarının oluşturulması ve ısı etkisi ile binanın tümünün veya bir kısmının yıkılmasını engelleyen önlemlerin alınması da gereklidir. Bu sebeple; yapısal olarak alınması gereken yalıtım önlemleri ile, yangın söndürme, algılama, uyarı gibi yangın anında devreye giren aktif önlemler birlikte düşünülmelidir.
Binalara ilişkin yangın tedbirleri aıçından, elektrik, havalandırma ve su tesisatlarında yangın ile ilgili önlem alınmasına gerek var mı?
Elektrik Tesisatı ve Sistemlerine yönelik alınması gerekli tedbirler de vardır. Yangınlarda açığa çıkan ısı ve dumanın, tüm bina içerisinde yayılmış durumda olan havalandırma sistemleri vasıtasıyla yayılmaması için gerekli olan yalıtım önlemleri alınmalıdır. Bu amaçla, kanallar yalıtım malzemeleri ile kaplanarak yangın dayanımı artırılmalı ve kanalların odadan odaya geçtiği yüzeylerde yangın damperleri kullanılmalıdır. Yangın güvenliği ile ilgili tedbirler, tesisatlar dahil yapının tüm kesimlerine uygulanmalıdır. Yangına dayanıklı duvar ve döşemelerin içinden geçen tesisatlar ve geçiş bölgelerinde de özel mastik, harç veya yastıklar ile önlem alınmalıdır.