Alçı sıva ; Tuğla, beton, brüt beton, gazbeton, bimsblok vb. malzemeler üzerinedoğrudan uygulanabilen torbalanmış alçı bazlı hazır sıvadır. Kullanım alanları ; Konutlar, Ofis ve yönetim binaları, İş ve alışveriş merkezleri, Oteller, Hastaneler ve Okullardır. Peki makinalı alçı sıvanın özellikleri nelerdir ?
- Tek katta, üzerine uygulandığı yüzeyi boyaya hazır hale getirir. Saten perdah alçısı gerektirmez.
- Küçük alanlarda el karışımı ile sorunsuz olarak uygulanabilir.
- Yüksek yüzey sertliğine ve parlak bir görünüme sahiptir.
- Nefes alan bir malzeme olduğundan, nem oranını dengeleyerek sağlıklı bir ortam oluşturur.
- Yanmaz bir malzemedir. Bünyesindeki sudan dolayı yangın geciktirici özelliğe sahiptir.
- Küf, bakteri ve mantar oluşturmaz.
Makinalı sıva alçı nasıl yapılır ? Resimli anlatım
Uygulamaya başlamadan önce, özellikle beton ve brüt beton yüzeyler üzerindeki çapaklar temizlenmelidir. Bu iş için spiral kullanılabilir. Yüzeydeki toz ve tutunmayı önleyici maddeler fırça ile temizlenmelidir. Kuru ve sıcak yüzeyler, uygulama öncesi
ıslatılmalıdır. Bu işlem, fırça yardımıyla yapılabilir.
Diğer yöntemde, duvar yüzeyi hortumla sulanır ve suya doyurulur. ALÇITEK harcının yüzeye tutunmasında sorunla karşılaşmamak için yüzeyin, suyu tamamen emmesi beklenir.Özellikle beton ve brüt beton yüzeyler, tutunmayı azaltıcı kalıp yağından iyice yıkanarak temizlenmelidir.Tutunmayı artırmak üzere pürüzsüz yüzeyler pürüzlendirilmelidir. Örneğin keser ile çentikleme yapılabilir veya çeşitli yüzey hazırlayıcı bağlayıcılar kullanılabilir.
Tutunmayı artırıcı diğer yöntemde ise çimento, su ve kumdan hazırlanan karışım, serpme şeklinde yüzeye atılır. Uygulama yapılan ortamların sıcaklığı en az +5°C olmalıdır. HARÇ HAZIRLAMA Anolama ve tamir için alçı teknesinde el karışımı ile ALÇITEK harcı hazırlanır. Anolamayı hızlandırmak için, daha kısa donma süresine sahip alçılar da kullanılabilir.