Sıvaya hazırlık

Dış duvarın rutubet alması öncelikle dış sıvanın veya dış kaplamanın su emme özelliğine bağlı olmaktadır. Aynı şekilde kuruma işlemi de duvar ve kaplamanın kılcal su emme ve buhar geçirgenlik özelliklerine bağlı kalmaktadır. Bu bakımdan seçilecek yüzey kaplama çeşidi ve duvar malzeme cinsi duvar bünyesinde zaman içinde oluşabilecek denge rutubetini belirleyici olmaktadır. Ytong malzemesinin kılcal su emmesi düşüktür. Bu nedenle dış kaplamadan herhangi bir şekilde sızacak rutubet duvar bünyesinde ilerleme fırsatını bulamadan buharlaşma yolu ile tekrar dışarı atılabilmektedir. Çıplak, tamamen korumasız bırakılan Ytong dış duvarlarda en hızlı ve düşük denge rutubetine ulaşılması bu sebepten ileri gelmektedir. Ytong malzemesi gözenekli yapısı sayesinde yüksek ısı yalıtım özelliğine sahiptir. Dış duvar malzemelerinin ısı yalıtım özelliği arttığı oranda üzerine gelen mineral sıva veya kaplamalar yazın daha fazla ısınmaktadır. Bunun sonucu, sıva veya kaplamanın yapacağı ısıl genleşmelerin güvenlikle karşılanabilmesi bakımından sıva veya kaplamanın olabildiğince elastik olması gerekmektedir.

Sıva ve Yüzey Kaplamaları Nasıl Olmalı?

Tüm sıva uygulamaları TS 1262 ve TS 1481 Standartlarına uygun olarak yapılmalıdır. Seçilecek sıvanın ve kaplamaların aşağıdaki özellikleri taşımasına dikkat edilmelidir.

  • Yüksek elastikiyet
  • Düşük ısıl genleşme
  • Yüksek yapışma kabiliyeti
  • Düşük kılcal su emme
  • Yüksek buhar geçirgenliği
  • Hava koşullarına dayanıklılık

Dış sıva – iç sıva

Gerek iç ve gerek dış sıva uygulamalarında aşağıdaki tabloda belirtilen harç gruplarına ve karışım oranlarına uyulmasını tavsiye ederiz. Mineral sıva uygulamalarında, gerek sıva karışımlarında ve gerek uygulama sırasında yeterli özen gösterilmediği takdirde önemli hatalar ortaya çıkmaktadır. Ytong, bu konuda kalfa ve ustalara yönelik olarak ücretsiz uygulama seminerleri vermektedir.

Sıva karışım oranları
Serpme Tabakası Çimento 1 Ölçek Kum 3 Ölçek
Kaba Sıva Çimento 1 Ölçek Toz Kireç 2 Ölçek Kum 9 Ölçek
İnce Sıva Çimento 1 Ölçek Toz Kireç 2 Ölçek Kum 11 Ölçek

SIVA VE YÜZEY KAPLAMASI UYGULAMASI ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR :

eros de amor
  • İyi bir sıva uygulaması yüzeyin yeterince düzgün olması ile sağlanabilir. Bunun için sıva uygulamasına başlamadan önce varsa derz boşlukları doldurulmalı, bloklardaki köşe kırıklarından oluşabilecek yüzey bozuklukları giderilmelidir.
  • Tesisat kanallarına yerleştirilen borular sabitlenmeli, boruların yan ve arka taraflarında boşluklar doldurulmalıdır.
  • Duvar yüzeyi kir ve aşırı tozdan arındırılmalıdır. Bu temizleme işlemi sert bir fırça yardımı ile yapılabilir.

BLOK DUVARLAR ÜZERİNE MİNERAL ESASLI HAFİF DIŞ CEPHE SIVASI

  • Dış sıva bir binanın derisidir. Binayı iklim koşullarından ve diğer zorlayıcı şartlardan korur. Bütün bu fonksiyonların uzun süre yerine getirilebilmesi için tamamen duvar yapısına uygun bir sıva sistemi olması gerekir.
  • Tamamen mineral içerikli olan alsecco hafif sıva, yine mineral esaslı ve ısı yalıtım değeri yüksek Ytong Blok duvar malzemeleri için mükemmel bir çözümdür. Düşük basınç mukavemeti ve yüksek elastikiyeti ile çatlaklara karşı yüksek bir emniyet oluşturur. Alsecco hafif sıva hava şartlarına karşı dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
  • Alsecco hafif sıva, mükemmel fiziksel değerleriyle Ytong blok duvarlar ve mineral esaslı cephelerde bir sıvadan beklenilebilecek bütün görevleri yerine getirir.
  • Alsecco hafif sıva, hidrofobik olduğu için kesinlikle su iticidir ve buna bağlı olarak uzun yıllar hava şartlarına karşı direnme garantisi verir. Aynı zamanda alsecco hafif sıva yüksek su buharı geçirme özelliğine de sahiptir. Bu da yapının kuruma süresini kısaltmakta ve sağlıklı bir mekan yaratmaktadır.
  • Alsecco hafif sıva; Ytong blok duvarlarda homojen kıvamı ve yüksek aderans yeteneği ile güvenli ve çok kolay bir şekilde uygulanabilir. Alt ve son kat sıva tabakası tek bir malzemeden oluştuğu için, uygulama kolaylaşır. Çok kısa bir sürede kuruması, işin hızını son derece artırır. Alsecco ürün kalitesi kullanıcıya ve uygulayıcıya ekonomi sağlar.

Ön Hazırlık:

  • Pencere derzlikleri ve diğer cephe elemanları koruyucu bant ile örtülmelidir.
  • Düzgün, temiz pencere ve kapı bitişleri için sıva bitiş profili kullanılmalıdır.

Alt Yüzey Hazırlığı:

  • Tüm alt yüzey sağlam, yük taşımaya uygun, düz, temiz kalıp yağlarından ve pürüzlerinden arındırılmış olmalıdır. Daha sonra sıva başlangıç ve köşe profillerinin duvara iyice sabitlenmesi gerekir.
  • Yüksek hava sıcaklığı ve sert rüzgar olan ortamda alt yüzey önceden ıslatılmalıdır.

Alt Kat Sıva Uygulaması:

  • Alt kat sıva en az 7 mm kalınlıkta olmak şartı ile duvar yüzeyinin üzerine paslanmaz çelik mala veya makine ile uygulanır ve düzeltilir.
  • Kolon, kiriş, hatıl vb. birleşim noktalarında ve çatlak oluşma riski yüksek olan bölgelerde, duvar yüzeylerinin üzerine 15 cm taşacak şekilde ve file ek yerlerinde 10 cm birbiri üzerine bindirilerek sıva donatı filesi uygulanır ve sıva kalınlığının içine gömülür. Kapı ve pencere boşluklarının olduğu yerlerde ise köşe noktalara diyagonal şekilde file şeritleri yerleştirilir. Bir iki gün kuruma süresinden sonra alt kat sıva bir sonraki işleme hazırdır.

Son kat Dekoratif Sıva Uygulaması:

Son kat sıva işlemine alt kat sıvanın kurumasından sonra 5 mm sıva kalınlığı olacak şekilde, geniş ağızlı çelik mala ile devam edilir. İnce tekstürlü modern düz yüzeyler hedeflendiğinde, alsecco hafif sıva ED1 kendini çektikten sonra kauçuk süngerli mala ile dairesel hareketlerle perdahlanır ve düzgün hale getirilir.

,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?