Rutubet probleminin kaynağı nedir rutubet neden oluşur ?

rutubet

Boyalı duvarda boyalı tavanda ya da herhangi zeminde rutubet oluşumunun birçok nedeni vardır sıcak soğuk tan dolayı yoğuşmadan dolayı ve negatif su basıncı ve pozitif su basıncında oluşur. Rutubet, binalarda oluşan ve boyaların kabarıp dökülmesine, yüzeyde siyahlaşmalar- küf ve bakteri oluşumuna neden olan, ayrıca binaları ve insan sağlığını tehdit eden önemli bir sorundur. Rutubet oluşumuna neden olan 2 tip kaynak vardır. Negatif su basıncından dolayı oluşan etki ve Pozitif su basıncından dolayı oluşan etki

Bu etkileri sırasıyla açıklayacak olursak Boyalı mekânlara yerden Topraktan, çatıdan duvardan veya çevreden gelen su girişine karşı yeterli yalıtım veya izalasyon yapılmaması durumunda oluşan betonun ıslanması sonucu mekân rutubetlenir. Yüzeylerde, sıvada duvar içinde oluşan nem belirli bir süre sonra boyada ıslanma rende solma renkte değişiklik olmasına kabarmaya dökülmeye pamuklaşmaya ve küf bakteri oluşumuna neden olur. Mekândaki sıcaklık dışarıdan üstün değilse dışarıda sıcaklık 15 derece ise içeride sıcaklık 20 derece olmalı yoksa duvarda yoğuşmadan dolayı nem olur kararma olur boyada kabarma olur duvar yeşerme olur küf olur. Bunların toplamında mekânda keskin ve rahatsız eden koku oluşur.

eros de amor

Ortamdan kaynaklanan rutubet sorununun kaynağına pozitif su basıncı denir. Mutfak, banyo, yemekhane gibi, su buharının yoğun olduğu ortamlarda bu sorun ortaya çıkar. Yoğunlaşarak tekrar su haline dönen su buharı, duvarları nemli hale getirir ve belli bir zaman sonra, yüzeyde küf ve bakteri oluşur, kararmalar, boyada kabarmalar ve dökülmeler görülür. Pozitif subasıncı, ortamdan kaynaklı gelişen rutubet sorunudur. Banyo, mutfak, yemekhane, tekstil fabrikalarının ütü kısmı, kaplıcalar, süt yoğurt fabrikaları… Gibi, su buharının yoğun olduğu ortamlarda bu sorun gerçekleşir. Ortamda bulunan su buharları, soğuk duvar yüzeyine çarptığında, yoğunlaşarak tekrar su haline döner( yoğuşma). Bu durumda duvar yüzeyleri nemli bir hal alır, belli bir süre sonra yüzeyde yoğun bir şekilde küf- bakteri oluşumu, siyahlaşmalar, boyada kabarıp, dökülme sorunlarına neden olur. Herhangi bir boyama sistemiyle bu tip bir problemi çözmek oldukça zordur ve uzun süreli bir çözüm getirmez. Bu tip ortamdan kaynaklı yüzey problemlerinde yapılacak işlem, öncelikle yüzeyin temizlenmesidir. Kabaran dökülen yerler kazınıp, gerekli macun tamiratları yapılır. Yüzeydeki küf ve bakterilerin öldürülmesi için, küf ve bakteri önleyici solüsyon (KÜBÖS) ile yüzey iyice temizlenir ve Dr. Dyo serisinden DYOTERM ürünü uygulanır. Dyoterm formülasyonunda, micro cam bilyacıklar ve antibakteriyel ajanlar mevcuttur. Uygulama 2 ya da anticondantation etkiyi artırmak için 3 kat yapılmalıdır.

Negatif su basıncı nedir ?  Bir boyama sistemiyle nasıl engellenebilir?

Binalarda; topraktan, çatıdan, kuzey cephesinden (kör cepheden)… gelen su girişi, yeterli izolasyon yapılmaması ya da deniz kenarında, bodrum katında olan evlerde duvarın içinde oluşan rutubet tipine negatif etki denmektedir. Binalarda, sıva-duvar içinde oluşan nem belirli bir süre sonra boyada: kabarma, dökülme küf- bakteri oluşumuna neden olur. Bu sorunun giderilmesi için, öncelikle sorunun kaynağı tesbit edilmeli ve giderilmeye çalışılmalıdır. Ancak bazı durumlarda, sorunu kaynağından çözmek mümkün değildir. Bu tip durumlarda yüzeye, DYOSTOP ürünü uygulanmalıdır. Dyostop Dr. DYO serisi ürünlerinden olup, Pilioway reçine içeren ve rutubeti bloke etme özelliğine sahip bir üründür.

, ,
8 comments to “Rutubet probleminin kaynağı nedir rutubet neden oluşur ?”
  1. Duvarda oluşan küf mantarları kararma yeşillenme için yarım çay bardağı çamaşır suyuna bir bardak çeşme suyu koyarak duvara fırça yardımıyla sürüyorum.10 dakika içinde mantarları öldürüyor çamaşır suyu. Siz de deneyin göreceksiniz faydasını :)

  2. Merhaba
    Benim evimde yatak odasında tavanın köşesinde ve duvarlarında kararma lar var ve çok kötü kokuyor ne yapmaliyim

  3. 15-20 yıllık bir bina dairem 2.kat yerlerde ve duvarların bazı yerlerinde rutubet var sebebi ne olabilir

  4. merhaba benim evimde üst kat kızımında alerisi var sürekli öksürüyor tıkanıyor,2011 yılında eşim antibakteriyel küf önleyici boya ile boyadı evi duvarlarda rutubet olmadı ama soba yanan odada tavanda buhar,su damlacıkları,küf oluştu ben asma tavan istiyorum bi faydası olurmu yada sizin önerdiğiniz bişey varmı yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkür ederim

  5. benim dayre son kat.evimin hertavanı simsiyah,odanın birinde su damlamaya başladı kartonpiyerde düştü düşecek.yan duvarlarda kararmaya başladı.tavana dıştan yalıtım yapmak istiyoruz.ne yapmamız gerekiyo?

  6. merhaba benim evim dublex en üst katta oturuyorum teras balkonun altına gelen odaların tavanları rutubet sihlaşma küflenme vardı balkona fayans üzerine tekrar fayans yapıldı fakat arasına ısı yalıtım vb yapılmadı şimdi ismini hatırlayamadığım bir şeyi önce sağ oğru sürüldü kuruyunca yukarıdan aşağı sürüldü (baushdan önerdiler izalasyona gerek yok dendi) fayans bir öncekinin büyüğü olarak alınıp döşendi.kenarlar ayrıca silikonlandı şimdi aynı şikayetler başladı tekrar yıkması hem zor hemde çok moloz çıkar içerideki rutubeti küfü siyahlaşmayı ve ağır kokuyu nasıl giderebiliriz tekrar olmaması için birde kiracı oturuyor kalaoriferleri kısıtlı kulanıyorlar ayrıca dışar bakan oda duvarları alt kat içten üst kat dıştan izolasyon yapıldı.

  7. iyi günler benim bir sorunum var binanın en üst katında oturuyorum kış aylarında yatak odamda ve banyomda tavandan başlayarak tabana kadar köşelerde küflenme ve kararma oluşmaktadır.bezle temizlik yapıldığında temizlenmektedir.Daha sonra tekrar küflenme meydana geliyor ve odada rutubet kokuyor.Bu sorunumu nasıl giderebilirim yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler.

  8. merhaba….benim evimde mutfak duvarında yatak odamda oturma odamda rutubet yapıyor boyalar dökülür kaçkere boyasamda boya fayda etmiyor ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?