İzolasyon mantolamama yapılacak olan cephe üzerindeki dökülmeye müsait olan mevcuttaki boya veya şişmiş eski sıva kazınarak çanak anten vidaları tabela kasa vidaları vb. kaldırarak mantolama uygulanacak zemini sağlam bir alt zemin haline getirilir. Kısacası dış cephe kaplaması yapılacak olan cephe, ısı yalıtımını olumsuz yönde etkileyecek olan her türlü nesneden arındırılır.
İsteğe bağlı olarak kullanılan standart yapıştırıcı dışında strafor yapıştırıcısına özel strafor yapıştırıcı harcı ilave edilebilir. İzolasyon ve ısı yalıtımı uygulanacak cepheye strafor yapıştırıcısı sürülür. Bu işlem bilindik sıva uygulama işlemi gibi itina ile yapılır. Yapıştırıcı her bir bölgeye temas edecek şekilde sıvanır. Yapıştırıcı sıvandıktan sonra straforu daha sağlam tutması açısından yapıştırıcıya 8–10 mm lik tarak çekilir. Tarak çekme işlemi sayesinde ise strafor, mantolama uygulanacak zemine daha sağlam oturur ve hava kanalları sayesinde strafor nerdeyse cepheden sökülemeyecek kadar sağlam bir şekilde yer edinir.
İsteğe bağlı olarak seçilmiş strafor, şaşırtmalı dizim dediğimiz metodik dizim yöntemi ile dış cepheye dizilir. Şaşırtmalı dizim sayesinde her bir strafor diğer bir strafora kenetlenir. Pencere, balkon, kolon, sütun, çıkıntılı tavan ve taban düzlem kesişim kısımları itina gerektirecek kısımlar olması hasebiyle bu bölgelerde köşe şaşırtmalı dizim uygulanır. Isı yalıtımını en üst düzeyde tutabilmenin gereklerinden olan köşe dizim uygulaması sayesinde enerji tasarrufu sağlanır.
Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi ; Köşelerde, rüzgar ve su etkileri ile plakalar arasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak için köşe profilleri uygulanır.
Bina cephe köşe kısımları veya diğer tüm köşe kısımlarda özel plastik fileli köşebent kullanılır ve ayrıca balkon, zemin altı ve bina çıkıntı kısımlarının alt köşe kısımlarına yağmur, yıkama vb. durumlar için damlalık kullanılır.
Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi ; Yapıştırma işlemine ilave olarak, levhaların sürekliliğini ve performansını uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için, ısı Yalıtım plakaları bina duvarlarına dübellenir. Dilatasyon, damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılır.
Sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi ; Isı plakalarının üzerine ilk kat sıva atılır. İlk kat sıvayı hemen takiben donatı filesi birbirlerinin üzerine 10 ar cm geçmek şartıyla, sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan, ikinci kat kapama sıvası yapılır.
Astar ; Boyanacak yüzey ile son kat sıva arasında köprü vazifesi görerek, yüzey emiciliğini azaltıp, son kat boyanın yüzeye daha kuvvetli yapışmasını sağlayan kimyasaldır.
Boyama ; Tercihe göre direkt dış cephe boyası uygulanabilir. Sıva hatlarını ölçmek için mineral sıva atılarak, bu sıva üzerine boya uygulanır. Ya da grenli(desenli) dış cephe boyası uygulanabilir.
Isı Yalıtımında Mantolama Yapmanın Faydaları
- Beton ve duvarların su ile irtibatını keser binanın ömrünü uzatır dış cepedeki kolon demirlerinin paslanmasını önler.
- Kışın soğuktan korunmak için uygulanan yalıtım olarak bilinir
- İç ısıyı kaybetmez doğalgazda 100/50 oranında tasarruf elde edilir.
- Yazın dış ısıyı iç kısma gecirmez klimada büyük miktarda enerji tasarruf sağlar.
- İç kısımlarda rutubeti önler kesinlikle yeşerme yaptırmaz.