Dıştan ısı yalıtımı Mantolama sistemi

Dıştan ısı yalıtım uygulaması yapılırken yalıtımın bir bütün olduğu kesinlikle unutulmamalı ve enerji kullanımında önemli kayıplara yol açan çatı, döşeme, pencere, kapı, temel duvarlar ve havalandırma kanalları da aynı ciddiyetle ele alınmalıdır. Dıştan ısı yalıtımı veya sektörde daha yaygın olarak bilinen adı ile Mantolama basit olarak, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerdeki ısıyı korumak amacı ile yapının bir nevi manto içine alınması, ısı yalıtım malzemesi ile kaplanmasıdır. Teknik olarak ise ısı yalıtımı, herhangi bir ısı köprüsü oluşmayacak şekilde , gerekli ısı izolasyon katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeylerine yapılan izolasyondur şeklinde tanımlanır.

Yapılarda temel, çatı ve dış cephe ısı yalıtımının tekniğine uygun bir şekilde yapılması ile yıllık enerji giderlerinde minimum %60 dolayında bir tasarruf sağlamak mümkündür. Yalıtım levhalarının yapıştırılması ve sıva kartı oluşturulması amacı ile kullanılan karışımın özellikle bu amaca uygun olarak üretilmiş olması ve karışım oranlarının teknik spesifikasyonları dahilinde yapılması öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Bağlayıcı ve diğer kimyasal katkı oranlarının yetersizliği nedeni ile hızlı kuruma, tozuma ve dökülme gibi sorunlar nedeni ile ortaya çıkan yetersiz yapışma direnci ve benzeri sorunların ısıl konfor üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, uygulamalarda klasik yapıştırma harçları yerine sadece yalıtım levhalarının yapıştırılması ve sıvanması amacı ile üretilmiş olan çimento-akrilik esaslı kimyasallar kullanılmasına dikkat edilmelidir.

eros de amor

Yalıtım sistemi üzerine uygulanacak son kat dekoratif kaplamalar ise gerek yapının görsel etkisi ve gerekse sistemin sağlığı ve dış ortamdan gelecek olası mekanik etkilerden korunması bakımından ayrı bir öneme sahiptir.

Isı Yalıtımında dikkat edilmesi

gereken konular ve uygulama şekli;

  • Uygulama Zemininin temiz olması, toz ve kirden tamamen arındırılması.
  • Yapıştırıcı Harcın kıvamında karılması, ince veya kalın olmamasına dikkat edilmesi.
  • Yapıştırıcı Kenarlara mala ucuyla kesintisiz en az 25 mm kalınlığında ve ortaya 3 adet orantılı öbek olarak sürülmeli.
  • Yalıtım Levhasına eşit seviyede sürülmesi ve Yalıtım Plakasının Bina yüzeyine temas ettirilmeden yapıştırılması.
  • Uygulama esnasında Isı köprülerine ve Yağmurlukların ısı köprüsü oluşturmaması dikkat edilmesi gereken konular arasındadır.
  • Yapıştırma esnasında terazi kullanılması ve bu sayede Cephe eğriliklerinin giderilmesi, pencere ve Kapı kenarlarının Yapıştırıcı ve Sıva harçlarıyla teması önlenmeli veKapı ve Pencere kenarlarına Kompri-Isı yalıtım Bandı monte edilmesi gerekir.
  • Yalıtım Levhasının Yatay ve dikey Eklerinin şaşırtmalı olması ve kesinlikle eklem aralarında boşluk kalmaması gerekir.
  • Dübellerin 4 Köşe ve 1 adet ortaya montelenmesi ve Dübel kafalarının tamamen kaybolması gerekir.
  • Levha üzerine File montesi sırasında ek yerlerinin en az 10 cm üst üste gelmesi
  • Tüm çıkma Köşelere gerekli köşebentlerin monte edilmesi.
  • Filenin tamamen sıva harcı ile kaplanması ve yüzeyin temiz olması mala izleri olmaması ( Sıva harcı 2 defada çekilebilir).
  • Yüzeyin Boyanması durumunda Cephenin süngerle perdahlanması ve boyadan önce boya özelliği bazında astarlanması gerekir.
  • Yüzeye Dekoratif Sıva uygulanması durumunda yüzey boyalı Sıva veya boyasız sıva niteliğine göre hazırlanması gerekir.
, ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?