Binalarda dış cephe mantolama sistemleri son yıllarda %90 oranında tüm yapılarda uygulanır. Peki dış cephe mantolama nasıl yapılır. Mantolama uygulaması toplam 6 aşamadan oluşmaktadır. Sırasıyla
Mantolama Yapılacak Yüzeyi Hazırlama
Yüzeyde toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddeler varsa bunlar temizlenir ayrıca dökülme ve kabarma olan bölgeler güzelce fıçalanarak temizlenir. Isı yalıtımı mantolama levhalarının yapışacağı yüzey düzgün ve temiz olmalıdır.
Su Basman Profillerinin Yerleştirilmesi
Su basman profilleri mantolamada kullanılmak istenen levhaların enine (kalınlığına) göre belirlenir ve yerleştirilir.
Isı Yalıtım Levharının Yapıştırılması
Isı yalıtım levhalarını yapıştırılacağımız yüzeye tamamını kaplayacak şekilde yapıştırıcı sürdükten sonra iyi yapışması için bu yüzey taraklı mala ile taranır. Yapıştırma harcı uygulanmış levhalar, levhalar arasında boşluk kalmamasına dikkat ederek duvara yapıştırılır.
Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi
Yapıştırma işleminden sonra ısı yalıtım levhalarının performansını ve sürekliliğini uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için ısı yalıtım levhalarını dübellenir.
Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi
Köşelerde rüzgar ve su etkileri ile levhalar arkasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak köşe profilleri yerleştirilir. Dilatasyon,damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılır.
Sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi
Isı yalıtım levhalarının üzerine ilk kat sıva atılır. İlk kat sıvayı hemen takiben, donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan ikinci kat sıva yapılır.
Dış cephe Boyama
Boyama işlemine geçildiğinde direk dış cephe boyası uygulayabilir veya sıva üzerindeki hataları örtmek için mineral sıvı uygulanıp üzerine dış cephe boyası uygulayabiliriz. Desenli (grenli ) dış cephe boyaları ile de sıva hatalarını örtmekte kullanılabilir.