Dış cephe ısı yalıtım (izolasyon) sistemleri

Capatect Dalmaçyalı Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemi, kışın sıcaklığın – 30ºC’lere indiği, Türkiye’nin en soğuk ve sert kış aylarını yaşayan Erzurum’dan % 51 yakıt tasarrufu sağlayarak çıktı. Alman Teknik İşbirliği Kurumu (GTZ), Elektrik İşleri Etüt Idaresi Ulusal Enerji Tasarruf Merkezi (UETM) ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa projesi olan “Binalarda Enerji Verimliliğinin Arttırılması” çerçevesinde kurulan Erzurum Enerji Danışmanlık Merkezi tarafından yapılan araştırmada Erzurum Atatürk Üniversitesi bünyesinde bulunan aynı özelliklere sahip iki ayrı bina seçildi. Biri Capatect Dalmaçyalı ile yalıtıldı, diğerine dokunulmadı. Filli Boya’nın yillardır üzerinde çalışarak gerek Alman ortağı Caparol gerekse dünya hammadde üreticileri ile ortak geliştirdiği, patent hakkı kendisinde bulunan ve dünyada ilk kez Türkiye’de Filli Boya’nın kontrolünde üretilen Karbon Takviyeli Dış Cephe Isı Yalıtım Levhaları kullanılan Capatect Dalmaçyalı Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemi ile yalıtılan binanın % 51 yakit tasarrufu sağladığı belgelendi.

Binalarda Enerji Verimliliğinin Arttırılması projesi kapsamında, Erzurum Atatürk Üniversitesi kampüsünde yer alan, 5 katlı lojmanın dış cephesi 2004 yazında Capatect Dalmaçyalı ile yalıtıldı. Yanında bulunan diğer lojman binası ise yalıtılmadan bırakıldı. Isınma sezonu başlamadan önce her iki lojmanın kalorifer tesisatında bina sıcak su girişlerine kalorimetre ölçüm cihazları ve yalıtımlı binanın kalorifer peteklerine termostatik vanalar takıldı. Her iki bina, 8 Kasım 2004 – 25 Mart 2005 tarihleri arasında, Erzurum Enerji Danışmanlık Merkezi tarafından yapılan ölçümler ile takip edildi. Araştırma sonucunda; kışın sıcaklıgın -30 ºC’lere indiği, Türkiye’nin en soğuk ve sert kış aylarını yaşayan Erzurum’da Capatect Dalmaçyalı ile yalitilan binada yakıttan % 51 tasarruf sağlandığı belgelendi.

eros de amor

Capatect Dalmaçyalı ile Yalıtılan Binalar Nemden ve Küften Uzak

Sıcaklığın -23 ºC olduğu bir günde ısıtma sisteminin kapanması ile yalıtımsız binanın duvar iç yüzey sıcaklıkları hızla düşerken, iç ortamın da aynı hızla soğuduğu tespit edildi. Her iki lojmanda yaşayan daire sakinleri yalıtımsız binanın soğuk duvarlarında nem ve küf olustuğunu, Capatect Dalmaçyalı ile yalıtılmış olan binada kuru ve sıcak duvarlar sayesinde sağlıklı ve konforlu yaşama alanlarına kavuştuklarını belirttiler. Ayrıca, yalıtimlı binada oturanlar Capatect Dalmaçyalı sayesinde sabaha kadar iç ortamın soğumadığını ve evlerinin içindeki sabit sıcaklık sayesinde çok daha rahat uyuyarak, sağlıklı ve zinde uyandıklarını belirttiler. Capatect Dalmaçyalı ile yalıtılan binadan Erzurum atmosferine daha az karbondioksit ve kükürt dioksit yayılarak hava kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunduğu da ölçülmüştür.

Yapı sektörünün yenilikçi ve lider markası Filli Boya, Caparol tarafından geliştirilen ve tam 30 yıldır Avrupa’da başarıyla uygulanan Capatect Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemi’ni şimdi Türkiye’ye sunuyor. Capatect Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemi, duvarlardan ısı geçişini önleyerek ortalama % 50 enerji tasarrufu sağlar, uygulandığı binaların ömrünü uzatır. Konut içinde dengeli ısı dağılımı sağlayarak sağlıklı ve konforlu mekânlar oluşturur.

Dünyadaki enerji kaynakları hızla tükenmektedir. 1973 petrol krizinden sonra enerji fiyatlarının artmasıyla, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu konuları daha da önem kazanmıştır. Türkiye’deki binaların % 90’ında ısı yalıtımı olmaması ve konut ısıtmak için harcanan enerjinin Avrupa ülkelerine oranla 2-3 kat daha fazla olması nedeniyle, yeni inşa edilecek binalarda ısı yalıtımı yapılması TS 825 standardı ve Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile 2000 yılından itibaren zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulama zorunluluğu, yapı denetim firmaları ve belediyelerin ilgili bölümleri tarafından denetlenmektedir.

Örneğin, Ankara’da 4 katlı, 12 daireli ve her dairesi net 140 m2 kullanım alanına sahip olan bir binanın yalıtımsız ve yalıtımlı halleri kıyaslandığında, yıllık ısı ihtiyacı, doğalgaz tüketimi ve çevreye yayılan zehirli gaz hacmindeki farklar, Capatect Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemi’nin önemini ortaya koymaktadır.Sağlanan yakıt tasarrufu ile ısı yalıtım maliyeti ortalama 3 kış sezonunda karşılanabilmektedir. Bu amortisman süresi, tüketilen yakıtın miktarına, türüne ve binanın tipine göre 2 ile 5 yıl arasında değişmektedir. Ayrıca yalıtım ile azalacak olan klima giderleri de hesaba katılacak olursa bu süreler daha da kısalacaktır.

, ,
One comment to “Dış cephe ısı yalıtım (izolasyon) sistemleri”
  1. Pingback: Quick

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?