Sizlerden gelen yoğun soruları tek bir konuda cevaplamak istedik. Son günlerde ısı yalıtımı ile ilgili bir çok sorunuza bu yazıda cevap bulabileceğinizi umuyoruz. Farklı sorularınızı yorum olarak bize gönderebilirsiniz.
Hali hazırda bulunan pencere sistemlerini değiştirmeden ısı yalımı sağlama olanağı var mıdır ?Binanızda bulunan pencere sistemi yeterli özellikleri taşıyorsa cam montaj yuvalarına gerçekleştirlecek kolay revizyonlar ile daha yüksek ısı yalıtımı özelliğine sahip ısı yalıtımı camları kullanmak mümkün olmaktadır.. Tek cama uygun olan ahşap pencerelereyse çıtalar eklenerek yalıtım camına uygun seviyeye cıkarılabilir..
Sıcak şehirlerde yaşayanların ısı yalıtımı yaptırması gerekir mi?
Isı yalıtımı yaz mevsiminde serinlemek kış mevsiminde ise ısınmak için harcanan yakıt ve elektrikten tasarruf sağlamakta ve konforlu bir ortam oluşturmaktadır.. Bir evin soğutulması için ısıtılmasından daha fazla elektrik gerektiği için sıcak iklimler yaşayan şehirlerdede ısı yalıtımı gereken bir unsurdur..
Binalarda dış cephe ısı yalıtımı mı yoksa iç cephe ısı yalıtımı mı tercih edilmelidir?
Bina duvarlarında dış cepheden yapılmakta olan ısı yalıtımı seçilmesi gerekmektedir. Böylelikle hep dış cephe malzemesinin ısı depolama miktarından yararlanılır hemde ağor kütlenin fazla ısıda kalması sebebiyle duvar iç yüzeyi ve kesitinden yoğuşma riskinden kurtulmuş olursunuz.. Ayriyeten dış cephenin heryeri yalıtım malzemeleriyle korunduğu için ısı köprüleri oluşmaz.. Buna mahsuben kısa zamanda ısıtma gereken yerlerde içten yalıtım seçmek doğru olacaktır.
Dışarıdan su alan bir binaya sıva yada zift sürerek sorun halledilebilir mi ?
İlk etapta bina duvarında su oluşmasına sebep olan olayların çözülmesi ve bunlara karşı önlemler alınması şarttır.. Binanızda duvarın yüzeyinde derin bir çatlak yada boşluklar bulunmuyorsa ve iç yüzeyde sıvı kabarmaları, küf gibi oluşumlar bulunuyorsa ısı yalıtımı olmadığı içindir.. Bu pozisyonda dış yada iç ısı yalıtımı yaptırarak sorununuzu çözmeniz gerekmektedir.. Sadece yağmur olan günlerde dışarıdan su sızması oluyor ise su sızdırmayacak malzemeler kullanılarak tamir edilmesi gerekmektedir..
Binalarda boyayla ısı yalıtımı sağlanabilir mi?
Binalarda sıva yada boya benzeri düşük kalınlığa sahip ürünlerle ısı yalıtımında istenen sonuca ulaşılması pek mümkün olmamakla birlikte masraflı ve gereksiz bir çalışma olacaktır.. Isı yalıtımı standartlara uygun kalınlığa sahip ısı yalıtım maddeleri ile yapılabilmektedir.. Bir ısı yalıtım maddesinin kalınlığı fazlalaşdıkça performansıda fazlalaşmaktadır.
Cam mozaik, alüminyum ve pvc benzeri kaplamalar ısı yalıtımının yerini tutar mı?
Bu tür maddeler ısı yalıtımı yapamazlar.. Sadece dış görünüş ve dekorasyon amaçlı kullanılırlar ve bazı darbelere karşı koruyuculuk sağlarlar.. Bu kaplamaların alt kısmına ısı yalıtımı yapılarak kullanılması daha iyi olacaktır.
Isı yalıtımında hangi maddeler kullanılıyor?
Isı yalıtımında kullanılan maddeler ısı kayıp ve kazancının azaltımında kulanılan ve ısı geçişine yüksek direnci bulunan özel maddelerdir. Türkiye’de yayın olarak:
- Binaların duvarında, döşeme ve çatılarda; taşyünü, EPS, XPS, poliüretan ve ahşapyünü, camyünü
- Evlerin penceresinde; kaplamalı yalıtım camları ve yalıtımlı doğramalar,
- Borular, vanalar ve hava kanalları gibi tesisat ürünlerinde; taşyünü, polietilen köpüğü, elastomerik kauçuk köpüğü, poliolefin köpüğü ve camyünü gibi ısı yalıtım maddeleri kullanılabilmektedir.
İYİ ÇALIŞMALAR ALİ USTA İYİ ÇALIŞMALAR