Aquapanel Alçıpan Ürünleri

aquapanel

Aquapanel ve Alçıpan ürünleri ile enerji üreten ev.  Otoritelerin öngörülerine göre, önüne geçilmediği takdirde 2020 yılı itibarı ile dünyanın fosil yakıt rezervlerinin yarısı tükenmiş olucak. Dünyanın artan nufüsu ve dolayısıyla artan enerji ihtiyacı, enerji tüketimini her geçen gün yoğun olarak arttırmaktadır. Bu durum, enerji tedarik ermekde zorluklar yaşatmakla beraber enerki üretiminde oluşan kirlilik ile de küresel ısınmayı önemli ölçüde tetiklemektedir.

Ülkemizde de durum pek farklı değildir. Enerji ithalatı için yaklaşık olarak yılda 50 milyar dolar yatırım yapan Türkiye ekonomisine verdiği zarardan ziyade, kişi başına üretilen yılda 5 tondan fazla karbondioksit miktarı ile çevreye ve küresel ısınmaya ciddi bir zarar teşkil etmektedir. İnşaat sektöründe ise Avrupa sektör literatürüne Pasif ev olarak giren kısaca enerjiyi bina içinde tutabilen ve dolayısı ile herhangi bir ısı kaynağına ihtiyaç duymayan binalar inşa ederek önemli derecede azalma yoluna gitmektedir.

Aylık Doğalgaz Faturanızı  30 Liraya İndiriyor

Pasif ev teknolojisi ile , ısı yalıtım şartnamalerini yerine getiren normal yapıya göre %80 da az enerji tüketilmektedir. Daha çarpıcı bir açıklamayla, pasif evlerin ısı tüketimi 15 kWh/m2 veya daha azdır. Bu tip evlerin aylık enerji masrafları 30 tl civarındadır. Ayrıca yine şartnamalere göre yalıtımı yapılmış binalara kıyasla pasif evler yılda 3 ton daha az karbondioksit yaymaktadır. Bu durum pasif evlerin küresel ısınmaya karşı nekadar etkili bir önlem olabileceğini çok net göstermektedir.

Bu tip evler kabaca enerjiyi muhafaza etme enerjiyi geri kazanma enerji üretme prensiplerini ve teknolojilerini birleştirerek, harcadığınızdan fazla enerki üreten yapılardır. Bu tip evlerin inşasında başlıca strateji ;

  • Yalıtım
  • Isı geri kazanımı ile havalandırma
  • Sızdırmazlık
  • Isı toplama
  • Elektrik toplama
  • Kış aylarında ısı üretimini garantileme
  • Su tasarrufu sağlayan araç ve gereçlerin kullanımı
  • Az elektrik harcayan gereçlerin kullanımı

Diğer bir hususda yapı malzemeleri dahil tüm strateji ve teknolojileri gerçekleştirecek ve birbirinden çok farklı malzemelerin uyum içerisinde dizayn edilip uygulaması işidir.

aquapanel (1)

eros de amor

Aquapanel Smartboard ile Villa

Kendi enerjisini üreten evlerin güzel bir örneği geçtiğimiz aylarda Malmö İsveç ‘te tamamlandı. Ahşap taşıyıcı sistem ile iskeleti hazırlanan villanın şirketimiz için önemi çok büyük. Isı yalıtımında ahşap dikmelerin arasına yerleştirilen ve toplam kalınlığı 55 cm olan taşyünü katmanı ile yapılan cephe duvarları, dıştan Aquapenel Dış cephe sistemi ile kaplanmıştır. Suya %100 dayanıklılık ve sert iklim koşullarına uygunluğun yanı sıra, çimento bazlı hafif cephe plakaları olan aquapanel dış cephe sisteminin seçilmesinde ki bir önemli etken de, kendi enerjisini üreten villanın dış görünümünün tamamen betonarme görünümlü, sürekli ve fugasız (derzsiz) olarak yapılmak istenmesi olmuştur. Selüloz , talaş tozu,yonga gibi hiçbir ahşap türevi içermeyen bu nedenle plaka birleşim yerlerinde çalışma veya çatlama yapmayan ve dolayısıyla boşluk bırakmaya gerek duyulmayan aquapanel dış cephe plakaları bu iş için biçilmiş kaftan olmuştur.

Evin banyo ve mutfak duvarlarında ise zamanla nemlenmeden oluşabilecek küflenmelerin önüne geçebilmek için suya ve küf oluşumuna dayanıklı Aquapanel iç cephe sistemi kullanılmıştır.  Odaların ve diğer bölümlerin iç duvarları ise içeriğinde parafin bazlı kimyasal ile ısı bünyesinde barındırabilen Alçıpan türü Knauf Smartboard ile kaplanmıştır. Villa böylelikle pasif ev teknolojisinin ilk aşaması olan enerji korumunu gerçekleştirilmiştir.

Pasif Evde Enerji geri Kazanımı

Evin içinde beyaz eşyalardan, aydınlatmalardan ve etkenlerden oluşan ısı, radyatörleden oluşan esas ısıtma sisteminin önceden ısıtılmasında kullanıştır. Bu işlem termal kollektör ve ısı dönüştürücüsünden oluşan geri kazanım sistemi ile uapılmış ve evin içinde oluşan ısının %87 ‘si geri kazanılmıştır. Enerki geri kazanımı ayrıca evin atık su sistemlerindeki diğer ısı dönüştürücüsü yardımıyla yapılmıştır. Atuk su ısısına larak evin ihtiyacı olan suyun önceden 15-20 derece ısıtılmasına sağlamıştır.

Enerji Üretimi

Enerji üretimi toplam 32 m2 olan güneş panelleri ile yapılmıştır. Tasarıma göre bu panellerin 4.200 kWh’lik bir enerji üretmesi beklenmektedir. Öte yandan tasarruflu beyaz eşyalar ve aydınlatma elemanlarının kullanımı ile evin enerji tüketimi yıllık 2500 kWh olarak hesaplanmıştır. Bu da demek oluyorki villa ihtiyaç fazlası 1.700 kWh’lij enerjini enerji nakil şebekesine satabilecek ve bu teknoloji için harcadığı 7000 euroyu en fazla 4 sene sonunda çıkarabilecektir.

Malmö’ deki villa mimarlar, müeahhitler, mühendisler ve müşterileri için enerji verimliliğinin nasıl artırılacağıbileneceğini ve global ısınmanın önemli ölçüde nasıl geçilebileceğini  hususlarında güzel bir örnek teşkil etmektedir. Enerji korunumu geri kazanımı ve üretimi teknolojileri her türlü binaya uygulanabilmektedir. Hiç şüphe yok ki yakın zamanda Avrupa Birliği ülkelerinde bu tip örnekler çoğalacaktır. Türkiye’de artık kendi enerjisini üreten evlerin veya en azından pasif evlerin yapılması ülke olarak enerji ithalatına harcanan astronomik rakamların azalmasını yardımcı olacaktır. Çünkü pasif evler ısı yönetmeliğini yerine getiren ve şartnamelere göre yalıtılan binalardan %80 daha az ısıtma enerjisi tüketmekte ve 6-7 kat daha az karbondioksit emisyonu vermektedir.

, , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?