Binalarda su yalıtımı nasıl yapılır ?

su-yalıtımıSu yalıtımı, yapılarımızda suyun girebileceği temel, çatı gibi yerlere su geçirmeyen malzemelerin uygulanmasıyla yapılır. Uygulamalarda; polimer bitümlü örtüler, sentetik örtüler ve sürme su yalıtım malzemeleri kullanılır. Yalıtım uygulamasıyla binaya nüfuz edemeyen su; süzgeçler ve yağmur suyu drenaj (tahliye) boruları ile yapıdan uzaklaştırılır.

Su yalıtımı ne kadar sürede yapılır ?

Su yalıtımının en ekonomik ve sağlıklı uygulaması, inşaat sırasında yapılmasıdır. ‹nşaat süresini en fazla birkaç gün uzatan bu uygulamalarda yapının temeli, çatısı ve ıslak hacimlerinin (wc, banyo vb.) su geçirmemesi sağlanır. Halen kullanılan binalarda gerçekleştirilecek su yalıtımının süresi ise uygulama yöntemine, binanın yapısal durumuna, mevsim koşulları gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Su yalıtımının ülkemize olan faydaları ?

Su yalıtımı, zemin üstündeki yapı elemanlarını yağışın zararlarından; zemin altındaki kısımlarını ise zemin suyu ve rutubetinin zararlı
etkilerinden korur. Böylece yapı, başlangıç aşamasında tasarlandığı taşıma kapasitesini zamanla kaybetmez. Binaların suyun zararlı etkilerinden korunması su yalıtımı ile mümkün olduğundan, uzun ömürlü ve dayanıklı yapılar elde edilir. Türkiye’nin deprem ülkesi olması, binalarda su yalıtımı uygulamalarının önemini bir kat daha artırmaktadır. Böylece depremlerde can ve mal kaybının azalması sağlanabilecektir. Su yalıtımı ile binalarımız deprem riskine karşı güvende olur.

  • Binamızın zemininden su çıkmıyor, temeline su yalıtımı yaptırmamıza gerek var mı?

eros de amor

Yapılar sadece inşa edildikleri zemindeki basınçlı veya basınçsız yeraltı sularına maruz kalmazlar. Meydana gelen yağmur, kar gibi yağışlar, toprağın nemi ve toprak tarafından emilen yağış veya kullanma suları, yapıların suya maruz kalmasına neden olur. Bina inşaatının tamamlanmasının ardından su yalıtımsızlığı dolayısıyla yapının toprak altında kalan kısımlarında su basması ve nem problemleri ile karşılaşılmaması için, temel çukuru kazılırken zeminden su çıkmaması durumlarında da mutlaka temellerde su yalıtımı yapılmalıdır.

  • Seramik kaplayarak su yalıtımı sağlayabilir miyiz ?

Seramik, su geçirmeyen bir kaplama malzemesidir; fakat bir su yalıtım malzemesi değildir. Su yalıtımı uygulamaları, kesintisiz olarak su yalıtım malzemeleri ile yapılır. Banyolarda yapılan fayans ve seramik uygulamaları, birçok karonun yan yana dizilmesi ile yapılmaktadır. Birbiriyle temas eden karoların birleşim yerleri suyun geçebileceği yüzeyleri ara oluşturur. Bu sebeple seramik karolar ile yapılan uygulamalarda su yalıtımı sağlanamaz. Su yalıtımı sağlamak için, önce tekniğine uygun olarak su yalıtım malzemeleri uygulanır ve tüm işlemler tamamlandıktan sonra üzerine seramik kaplanarak uygulama tamamlanır.

  • Çatımızda kiremit veya şingıl bulunuyor, su yalıtımı yaptırmamıza gerek var mı?

Kiremit, şingıl vb. malzemeler çatı kaplama malzemeleridir. Çatı kaplamaları su geçirmeyen malzemelerden yapılsa da, çok sayıda küçük kiremitlerin birleşim yerleri suyun geçebileceği boşluklar oluşturur. Ayrıca, rüzgâr veya çatıda yapılan işlemler dolayısıyla kiremitlerin kırılması da olasıdır. Çatı kaplamaları kesintisiz olarak uygulanamadıklarından su yalıtımı sağlamaz. Dolayısıyla çatılarda su yalıtımı, kiremit veya şingıl gibi çatı kaplama malzemelerinin altına mutlaka su yalıtım
malzemelerinin kesintisiz olarak uygulanması ile sağlanır.

  • Çatıda sadece dairemizin bulunduğu tarafta su yalıtımı yaptırmak yeterli olur mu?

Su yalıtımı çatının tümüne uygulanmalıdır. Su yalıtımı yapılmayan yerden yalıtım yapılmış alana su girebileceği için tüm çatının su yalıtımının yapılması gerekir.

  • Su yalıtımı binaları depreme karşı nasıl korur?

Depremde binaların yıkılma nedenlerinden biri de, su yalıtımı olmayan yapıların taşıyıcı kısımlarının suya maruz kalarak zayışamasıdır. Su yalıtımı, binanın taşıyıcı kısmındaki demirlerin paslanmasını önler. Bu sebeple, zemine uygun inşaat tekniğinin gerçekleştirilmesi, inşaat aşamasında su yalıtımı yapılması ve uygun yapı malzemelerinin kullanılması, binaların depreme karşı dayanıklılıklarının korunmasını sağlar.

,
2 comments to “Binalarda su yalıtımı nasıl yapılır ?”
  1. TEMELDEN BOHÇALAMA (MEBRAN) YAPTIĞIMIZ HALDE BODRUMA SU GİRİYOR NE ÖNERİRSİNİZ

  2. Binanın ince işçiliği başladı ama yan binaların bahçeleri evimizle bitişik nizam temelden su çıkıyor. Toprak ile araya duvarı delerek yapılan bi teknik varmış haberi olan varsa beni aydınlatabilir mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?