Doğru olarak yapılacak yangın yalıtımı aşadığaki faydaları sağlar ;
- Yangınlarda açığa çıkan ısı ve dumanın yayılmasını geciktirerek, yangına maruz kalan kişilerin binayı yangının olumsuz etkilerine maruz kalmadan terk edebilmeleri için imkân ve zaman sağlar.
- Yangın çıkan mahalde ısınan gazların yükselmesi sonucu sıcaklık tavanda 1000°C seviyelerine ulaşır. Dolayısıyla yapı elemanları yangın sırasında açığa çıkan ısıyla bina çökebilir. Yangın yalıtımı, yangınlarda oluşan yüksek sıcaklık etkisi ile yapının kısmen veya tamamen çökmesini engeller.
- Yangınlarda meydana gelen can kayıpları çoğunlukla duman nedeniyle (zehirli gaz soluma ya da karbonmonoksit zehirlenmesi) olmaktadır. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin halk içindeki diğer adı kan zehirlenmesidir. Bu sebeple binalarda özellikle yangın kaçış yollarında, yanıcı olmayan veya yangın esnasında zehirli gaz oluşumuna sebep vermeyen yapı malzemeleri kullanılması önemlidir. Yangın yalıtımı; yapı içerisinde yangının dolayısıyla zehirli gazların yayılmasını geciktirerek can kayıplarının azaltılmasını, ısının yayılmasını sınırlandırarak ise can ve mal kayıplarının azaltılmasını sağlar.
- Yangının civardaki binalara yayılmasını sınırlandırarak itfaiye görevlilerinin daha emniyetli bir şekilde yangına müdahale etmelerine olanak sağlar.
Yangın Yalıtımının Uygulandığı Yerler
Yangın yalıtımı genel olarak bir yapının aşağıdaki bölümlerinde yapılır. Yangın yalıtımının hangi şartlarda ve hangi kriterlere uygun olarak yapılması gerektiği Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında belirtilmektedir.
- Binanın taşıyıcı kısımlarına,
- Güvenli tahliye amacıyla oluşturulan “kaçış yolları” nın duvar, döşeme, tavan kapı ve varsa pencerelerine,
- Bina içerisinde, tavan ve taban döşemesi de dahil olmak üzere her yanı belirli bir süre boyunca yangına karşı dayanıklı olması gereken bölümlere,
- Dışarıdan yangının sıçramaması için çatı ve cephelere,
- Kazan dairesi gibi patlama riski olan yerlere,
- Duman ve ısının yayılmaması için hava kanallarına,
- Tesisatların duvar ve döşemeleri delip geçtiği bölgelere uygulanır.
- Gelişmiş ülkelerde çıkan yangın sayısı Türkiye’den fazla olmasına rağmen, meydana gelen can ve mal kayıpları “yangın yalıtımı” uygulamaları ile Türkiye’nin çok altındadır.