Kireç ile Badana Yapılır mı ?

boyacı

Yeni Kuşaklar bilmez ama eski kuşaklar çok iyi bilirler ki önceden daha boya yokken evlerimizi kireç ile boyardık mis gibi bembeyaz buram buram kireç kokardı evlerimiz. Ülkemizde bir çok kişi evini kireç badana yapar. Kireç badananın hem beyazlatıcı özelliği vardır hemde duvarlardaki zamanla oluşan bakterileri öldürür, duvarları, tavanları dezenfekte eder, evin kokusunu değiştirir, oturulan mekana ferahlık verir.

Kireç Badana Nasıl yapılır ?

Nalburdan alınan yeteri kadar badana kireci, 1 adet kova, 1 adet uzatmalı kılavuzlu fırça sapı, 1 adet badana fırçası, 1 adet kestirme fırçası. Nalburdan aldığımız 5 kg. badana kirecini kovaya dökeriz. Yarıya kadar su ilave edilir, yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edilir ve iyice karıştırılıp kıvam haline getirilir. Fırça sapına taktığımız robot fırçayla fazla batırmamak suretiyle badanaya değdirilir. Kovanın içine bir kaç kez silkeleyip tavanı boyamaya başlayabiliriz.

eros de amor

Tavana bir kat vurduktan sonra 1 saat veya 2 saat beklenir. İyice kuruduktan sonra tekrar boyanır. Bu işlem tavanın kirlilik durumuna göre boyamaya devam edilir. Köşeler fırça sapına takılan robot kestirmeyle yerden boyanabilir.

Önemli ayrıntı: Boya yaparken size sanki boyanmıyormuş gibi gelebilir. Ancak kurudukca (2 saat kadar sonra) renk oturacak ve boya belirginleşecek.

Duvarların Boyanması ; Gerekli olan malzemeler tavan badanası`nı yaparken kullandığımız malzemeler ile aynıdır. Kovanın içine boşaltığımız 5 kg. kadar bana kirecenin üzerine yarıyı biraz geçene kadar su ilave edilir, içine yarım çay bardağı zeytinyağ ilave edilir ve yarım kg. tutkal ilave edilir. Güzelce karıştırılıp badanayı duvara sürdükten sonra ikinci kat için kurumasını beklemek gerekir. Kurumadan vurulan ikinci katta duvarlarda fırça izi oluşur. Eğer duvarların renkli olmasını istiyorsaız nalburlarda satılan toz boyaları temin etmelisiniz. Toz boyalar boş bir kapta sulandırılır. Hazırlanan badananın içine istenilen renk tonu kadar ilave edilir ya da değişik markaların renk tüpleri alınıp istenilen renk tonu kadar ilave edilip güzelce karıştırılıp duvara sürmeye başlanabilir.

NOT: Duvarlarda çatlak ya da çukurlar varsa sıva alçısıyla badanadan önce kapatılır. Badana kirecinin yoğurt kıvmında hazırlarıda mevcuttur. Ayran kıvamına gelinceye kadar su katarak boyama aşamasına getirilir. Ayrıca kireç tozununun çıkmaması için beyaz tutkal katılır. Azıcık zeytin yağda eklenebilir. Bir püf noktası daha, duvarı boyamadan önce varsa tozlu duvarı fırçalayın. Kalkık boyaları düşürmeyi unutmayın.

,
One comment to “Kireç ile Badana Yapılır mı ?”
  1. Ben bilgi edinmek amacıyla yazıyorum.Yazlık evin iç cephe tavan ve duvarları kireç boya ile boyanmış yine kireç boya ile mi devam etmek gerekir? yoksa ne gibi bir boya kullanmalıyım? Aydınlatırsanız çok memnun olurum.İyi günler ve işlerinizde kolaylıklar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?