Dış cephe mantolama nasıl yapılır ? Resimli Anlatım

mantolama subasman profili

Sizlerden gelen sorulara elimizden geldiğince cevap vermeye çalışıyoruz. Bu hafta en çok sorulan sorulardana biri olan ” Dış cephe mantolama nasıl yapılır ” resimli olarak anlatımını yapacağız. Öncelikle anlatıma başlamadan önce daha önce bu konuda bir deneyiminiz yoksa bir usta yardımı almadan bu işe başlamamanızı tavsiye ederiz. Dış cephe mantolama aşamalarını sırasıyla anlatacak olursak birinci aşama

Subasman Profilinin Yerleştirilmesi

İpinde ve terazisinde olmasına dikkat edilerek kullanılan yalıtım levhasının kalınlığına göre seçilen subasman profili, yaklaşık 0.5 cm genleşme derzi bırakılarak, en fazla 50 cm aralıklarla yüzeye sabitlenir. Ayrıca, duvar ile subasman profili arasındaki girinti ve çıkıntıları gidermek amacıyla farklı kalınlıklarda plastik takozlar kullanılabilir.

strafor yapıştırma

Yapıştırma

Mantolama levhalarının yapıştırılmasında farklı metotlar kullanılabilmektedir. İlk yapıştırma yönteminde çimento esaslı yapıştırıcı, ısı yalıtım levhasının kenarlarından 5 mm kalacak şekilde çepeçevre ve levhanın ortasına 3 büyük parça şeklinde noktasal olarak uygulanır. Isı yalıtım levhasının yüzey alanının yüzde 40’ının yapıştırıcı ile kaplanmış olmasına dikkat edilmelidir. İkinci yapıştırma metodunda; dişli çelik mala yardımıyla yapıştırıcı levha yüzeyine taraklama metodu ile levhanın tümüne yayılır. Bu yöntem yüzeyin çok düzgün olduğu durumlarda tercih edilmelidir. Her iki uygulamada da iletken görevi görmemesi için derzlere yapıştırıcı taşırılmaması na dikkat edilmelidir.

ısı yalıtım levhaları

Isı Yalıtım Levhalarının Yerleştirilmesi

Isı yalıtım levhaları, duvarın alt kısmından başlanarak yukarı doğru aralıksız ve şaşırtmalı olarak döşenir. Levhaların düzgün döşenmesine ve kenarların zedelenmemesine dikkat edilmelidir. Yapıştırıcı uygulandıktan sonra yalıtım levhaları, duvar yüzeyine birleştirilerek yerleştirilir. Yerleştirme sırasında levhalar arasında boşluk bırakılmamalıdır.

Yüzey dışına çıkan levhaların kenarları yapıştırıcı kuruduktan sonra düzeltilmelidir. Balkon altı ve bina konsollarında yatay ısı yalıtım levhası, ona dik gelen ısı yalıtım levhasıyla örtülecek şekilde yerleştirilmelidir.

Isı yalıtım levhaları yerleştirilirken yüzeydeki pencere vb. boşluklara dikkat edilmelidir. Bu bölümler çatlamaya karşı riskli bölgeler olduğundan  gösterildiği gibi olmalıdır. Şaşırtma için köşelerde sadece tam ve yarım levhalar kullanılmalı, şaşırtma ayarı için gerekebilecek yarımdan daha küçük parçaların köşelere denk gelmemesine dikkat edilmelidir. Kapı-pencere kasası arasına kapı-pencere profili veya ısı yalıtım bandı yerleştirilip fazlalıklar kesilmelidir.

mantolama dubelleri

Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi

Dübellemenin amacı, sistemin rüzgarın türbülans etkilerinden zarar görmesini engellemektir. Genellikle uygulamalarda kullanılacak dübel sayısı 6 dübel/m2 esas alınarak hesaplanır. Ancak m2 başına kullanılması gereken ideal dübel sayısını bina yüksekliği ve çevre koşulları belirlemelidir. Özellikle bina kenarlarında, rüzgarın kuvvetinden dolayı kullanılacak dübel sayısı önem taşır. Binanın cephe yüksekliği genişliğinden büyük ise kenar alanı genişliğin yüzde 10’u olarak hesaplanır. Eğer yükseklik genişlikten küçük veya aynı ise kenar alanı yüksekliğin yüzde 10’u olarak hesaplanır.

eros de amor

Kenar alanının 1m’den daha az çıktığı durumlarda, kenar alanı 1m kabul edilmelidir. Dübeller yerleştirilirken en çok tercih edilen
yöntem, ısı yalıtım levhasının ortasında ve tüm ek yerlerine gelecek şekilde dübellerin yerleştirilmesidir.Dübelleme, yapıştırıcının yeterince kuruduğu tespit edildikten sonra, yüzeyde çıkıntı yaratmayacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu süre, 20 °C ortam sıcaklığında 24 saattir. Kullanılacak dübel seçimi ve açılması gereken derinliğin tespiti gözönüne alınarak, uygulamanın yapılacağı duvarın özelliklerine uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Dübellerin sağlam yerleşmesi sağlanmalı , sağlam yerleşmemiş dübel çıkarı larak yanına yeni dübel çakılmalıdır.

strafor kaplama

Bina Köşelerinin Oluşturulması

Dış cephe ısı yalıtım uygulamalarında köşelerin, çatlama riski en yüksek olan ve aynı zamanda mekanik zorlamalara en fazla maruz kalan bölgeler olması nedeniyle köşe profilleri kullanılmalıdır. Kendinden fileli profilleri kullanmak işçilik ve zamandan kazandırdığı gibi yanlış uygulama riskini de en aza indirmektedir.

Kendinden Fileli Köşe Profili Uygulaması

Kendinden fileli köşe profilleri yüzeye yerleştirilirken köşe profili genişliğinde ince bir kat yapıştırıcı uygulanır, profil üzerine yerleştirilir ve şekilde belirtildiği gibi üzerine donatı filesi uygulanır.

Damlalıklı Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi

Damlalıklı köşe profilleri köşelere sabitlenir ve üzerine donatı filesi yerleştirilir. Yerleştirme sırasında profilin terazisinde olmasına dikkat edilir.

Profiller

Dilatasyon Profillerinin Yerleştirilmesi

Yapıdaki mevcut dilatasyon derzleri, dış cephe ısı yalıtım sisteminde de korunmalı, sıva ve yapıştırıcı malzemelerle kapatılmamalıdır. Bu bölümlerde dilatasyon profilleri kullanılmalıdır. Dilatasyon derzinin iki yanına ince bir kat sıva uygulanır, profil yerleştirilir ve donatı filesi fileli kısımların üzerine binecek şekilde uygulanır. Dilatasyon profillerinin ek yerlerinde, yukarıdaki profil üstte kalacak şekilde en az 10 cm birbiri üzerine bindirme yapılmalıdır.

Fuga Profilleri

Yalıtım levhaları yerleştirildikten sonra istenilen boyutta fugalar, özel aparatlar ile açılır ve derz aralarına fuga profilleri yerleştirilir. Yüzeydeki donatı filesi, profil kenarlarının üzerlerine bindirilir ve üzeri sıvanır. Profillerin terazisinde ve köşelerde, gönyesinde olmasına dikkat edilmelidir. İç ve dış köşelerde özel tasarlanmış köşe fuga profilleri kullanılmalıdır.

Kapı – Pencere Profillerinin Yerleştirilmesi

Kapı ve pencere kasası ile ısı yalıtım levhası arasına kapı pencere profili yerleştirilir. Son kat uygulama sonrasında koruyucu kağıt bant çıkarılır. Temiz bir yüzey elde edilebileceği gibi kağıt bandın yapışık olduğu PVC kolayca kırıla-rak profilden tamamen koparılabilir.

sıva filesi

Sıva ve Donatı Filesi Uygulaması

Isı yalıtım levhalarının döşenmesinden bir gün sonra yüzey sıvası uygulamasına geçilebilir. Yüzey sıvasının uygulama kalınlığı yaklaşık olarak toplam 3 mm olmalıdır. Henüz kurumamı olan ilk kat sıvanın (yaklaşık 2 mm) üzerine donatı fileleri, yukarıdan aşağıya doğru hafifçe bastırılarak ve iyice gerilerek, katlanmadan ve tüm yüzeye eşit olacak şekilde yerleştirilmelidir. File, toplam sıva katmanında sıva çatlaklıklarını önlemek amacı ile yüzeye yakın konumda olmalıdır. Birleşim yerlerinde donatı filesi, her zaman 10 cm üst üste bindirilerek uygulanır. Kapı ve pencere köşelerinde kırlangıç file, ikinci kat bir donatı filesi olarak çapraz şekilde yerleştirilir. İkinci kat sıva uygulaması na 3-4 saat sonra geçilmelidir. Uygulama sonrasında yüzey, dış cephe kaplamasına uygun hale gelmiş olacaktır.

son kat sıva

Son Kat Kaplama Uygulaması

Mantolama uygulaması mutlaka en az 1-1.5 mm kalınlıkta bir son kat kaplaması ile tamamlanmalıdır. Dekoratif kaplama, ikinci kat sıva uygulamasının tamamen kurumasından (yaklaşık 7 gün) sonra uygulanmalıdır. Kaplama olarak çimento ya da su bazlı kaplama malzemeleri, tavsiye edilen uygulama şartları na uygun olarak gerçekleştirilir. Mantolamada son kat kaplama olarak solvent bazlı ürünler kullanılmamalıdır.

, , ,
One comment to “Dış cephe mantolama nasıl yapılır ? Resimli Anlatım”
  1. bilgiler için teşekkür edrim ama bir ustadadn yardım almak şart dediğiniz gibi bunun eğtimi veriliyormuş ankara halk eğitim merkezinde ben ankaraya çok uzağım böyle bir işin ustasıyla tanışmayı çok isterim ve öğrenmeliym bu işi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?