İnşaatlarda yapı malzemesi olarak sıva mutlaka uygulanır. İç ve dış sıva yapılır. Sıva yapılacak yüzey temizlenmiş, pürüssüz olmalıdır. Sıva yapılmadan önce tavan ve duvarlara çimento harcı ile serpme yapılır. Daha sonra iç ve dış duvarlara birkaç kat sıva yapılır. Sıva yarı akışkan kum, kireç ve çimento karışımıdır. Tuğlalar örüldükten sonra üzerlerine sürülen ince harç tabakasıdır. Yapı malzemesi olarak duvar boyaları da rengarenk içerikleriyle dikkat çeker. Çok çeşitli renk sıkalasıyla müşterileri karasız bırakan duvar boyaları yağlıboya, plastik, saten ve antibakteriyal boya olarak ayrılır. Konutların iç ve dış duvarları için özel boyalar üretilmiştir. Dış cephe boyaları izolasyon özelliği olup, güneş ışınlarından, soğuktan, yağmurdan binanın korunmasını sağlar.
Çatı malzemesi olarak en bilinen malzeme olan kiremit dışında sac, galvaniz, alüminyum çatı kaplama levhaları gibi parçalar uygulanır. Çatı için özel izolasyon malzemeleri de üretilmektedir.
İzolasyon malzemeleri hem duvar, hem çatı için üretilir. Çimento bazlı izolasyon ürünleri dışında soğuğu ve sıcağı içeri geçirmeyen strafor, camtülü veya şilteler de üretilir ve kullanılır. Günümüzde yaygın olarak tercih edilen çift camlar da izolasyon malzemelerindendir. Binaların içinde kullanılan iç mekan yapı malzemeleri ise mutfak banyoya özel tüm malzemeleri içerir. Islak zeminler için seramik ve fayanslar çok çeşitlidir. Zemin ve duvar kaplamalarında kullanılan seramik ve fayans karolar rengarenk ve desenlerdedir. Mutfaklarda tezgahlar, evyeler, musluklar yapı malzemeleri olarak geçer. Banyolardaki kullanılan tüm küvet, lavabo, tuvalet gibi tüm unsurlarda bina iç yapı malzemelerdir. Bunların renk ve model olarak çok çeşitli tasarımları mevcuttur.