Kartonpiyer

İkamet edilen binalarda ısı yalıtımı ve mantolama

İkamet edilen binalarda yapılan ısı yalıtım mantolama sistemi uygulamaları yeni binalara nazaran daha zordur bunun sebebi özellikle denizlik altlarıda parapet kenarlarında yağmur suyu giderlerinde balkon kapılarında yaşanması muhtemel sorunların yoğunluğudur.

Günümüzde ısı yalıtımı için apartman yaşantısında, ısı yalıtımı üzerine ortak karar verilemediği durumlarda, daire sahiplerinin en azından kendi dairelerine içeriden mantolama yapmakla ısı yalıtımı sorununa çözüm getirebilir.

İç mantolama, bina dış yüzeylerinin mimari özelliklerinin korunmak istenildiği ya da apartman yaşantısında, ısı yalıtımı üzerine ortak karar verilemediği durumlarda, daire sahiplerinin en azından kendi dairelerine içeriden mantolama yapmakla ısı yalıtımı sorununa çözüm getirebilmek amacıyla uygulanabilen mantolama yöntemidir.  İç Mantolama, yoğun ısı farklarına maruz kalan bina dış yüzeyinin yalnızca daire içine yansımaması için kullanılır. Isı köprülerine, dikkatli ve uzman ekiplerin, doğru yaklaşımıyla iç mantoloma maksimum güçlü bir hale gelir.

Yine İç mantolama, binanın bulunduğu iklimsel şartlardaki termal farkların, süreleri, yoğunlukları sebebiyle de uygulama kararı verilebilecek bir yöntemdir. Yılın aşırı soğuk ya da aşırı sıcak aylarının ne kadar zaman sürdüğü dikkate alınarak iç mantolama uygulaması doğru karar olabilir.

Daire İçi mantolama, binaların soğuk yada sıcak dış yüzeye sahip duvarların iç yüzeylerine uygulanmaktadır.
Ülkemiz iklim şartları düşünüldüğünde, genel olarak ılıman iklimli bir ülkedir. Bu durumda ülkemizin bir çok bölgesinde iç mantolama, diğer şartlarda uygunsa rahatlıkla düşünülebilir bir yöntemdir.

( EPS,XPS,Taşyünü) Isı yalıtım levhalarının yapıların duvar yüzeylerine yapıştırılıp, dübellenip, sıvanması ve boyanmasıdır. Yüzey toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddelerden arındırılır,döküntülü ve kabarmış yüzeyler fırçalanarak temizlenir.Isı yalıtım levhalarının yapışacağı yüzey düzgün hale getirilir. Yalıtım levhalarının yapıştırılacak yüzünü tamamen kaplayacak şekilde yapıştırıcı sürülür. Daha sonra bu yüzey taraklı mala ile taranır.Yapıştırma harcı uygulanmış levhalar, levhalar arasında boşluk kalmayacak şekilde duvara yapıştırılır.

Yapıştırma işlemine ilave levhaların sürekliliğini ve performansını uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için ısı yalıtım levhalarını dübellenir. Köşelerde rüzgar ve su etkileri ile levhalar arkasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak köşe profilleri yerleştirilir.

Isı yalıtım levhalarının üzerine ilk kat sıva atılır.İlk kat sıvayı hemen takiben, donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir.Sıva kurumadan ikinci kat sıva yapılır.

Mantolama Katmanları

Exit mobile version