Yapı malzemeleri olarak ucuz, şık ve kolay uygulanan alçı iç mekanlarda güvenle kullanılır. Duvar, asma tavan, kartonpiyer, yapımında alçı malzeme kullanılır. İç mekan tavan ve duvar süslemelerinde farklı tasarımlarla uygulanabilir. Ayrıca gizli ışık uygulaması için ideal olan bir malzemedir.
Alçı taşı kalsiyum sülfat olan doğada bulunan hafif bir taştır. Yapı malzemesi olarak alçı belli bir işlemeden geçirildikten sonra kullanılır. Alçı taşı parçalanarak değirmenlerde öğütülür. 120 derecelik fırınlarda ısıtılarak değirmenlerden geçirilir ve toz halini alır. Ortaya çıkan bu alçı malzeme su ile karıştırıldığında kalıplarla yapılan duvar ve tavan süslemeleri ortaya çıkar. Kalıpla şekil verildikten yarım saat sonra alçı donmuş olur. Veya alçı taşı parçalanır, değirmenlerden geçirilir ve 450 derecelik fırınlarda iyice ısıtılır. Değirmenlerden tekrar geçirilir ve kullanıma hazır hale gelir. Bu şekilde yapılan alçı şekil verildikten sonra birkaç hafta içinde donar. İşlendikten sonra dayanıklı bir madde halini alır.
Alçı taşı zararlı bir madde olmadığı için iç mekan süslemeleri nde, dekorasyonlarında sıklıkla kullanılan bir yapı malzemesidir. Alçı malzeme bakteri üretmeyen bir malzeme olup rutubet dengesi sağlar. Kolay şekil alır, hafiftir, ses ve ısı yalıtımı özelliği olduğundan iç mekan inşaat malzemeri olarak kullanılır. Diğer inşaat malzemerinden çok daha az enerjiyle ve ucuz olarak işlemden geçirilir. Alçı yapı malzemesi yapısı gereği konut içinde kullanıldığında doğal klima özelliği verir. Kışın evdeki ısıyı emerek evi sıcak tutar. Yazın da serin tutar.