Kartonpiyer

Ses yalıtımı nasıl yapılır ?

Genel olarak ses yalıtımı uygulamalarının inşaat aşamasında yapılması tercih edilir. İstenen ses yalıtımı performansına çoğunlukla tek bir ürün ile ulaşılamaz. Düşük frekanslı sesler uzun dalga boylarına sahiptir ve “bas ses” olarak algılanır. Yüksek frekanslı olan “tiz ses”lerin ise dalga boyları oldukça kısadır. Dolayısıyla bas ve tiz seslere yönelik olarak; kütlesiyle ses geçişine karşı koyan malzemeler ile ses yutucu özelliğe sahip malzemeler birlikte kullanılmalıdır. Komşu iki mekân arasındaki duvar, döşeme ve tavan gibi yapı elemanlarında ses geçişini azaltmak için ortak yapı elemanının birbiri ile temas etmeyecek şekilde iki katmandan oluşturularak bölünmesi ve araya yay görevi görecek ses yutucu malzemeler yerleştirilmesi gerekmektedir.

Böylelikle, birinci katmandan kısmen geçebilen sesdalgaları ses yutucu malzemenin içerisinden geçerken büyük ölçüde yutulur ve ikinci katmanın da kütlesinden kaynaklanan dirence maruz kalarak ses geçişi azaltılır. Camlarda ses yalıtımı ise; cam kalınlığının artırılması, farklı cam kalınlıkları ile oluşturulan yalıtım camı üniteleri kullanılması, lamine veya özel olarak geliştirilmiş akustik lamine camlar kullanılması, 2 ayrı doğrama ile minimum 100 mm aralıklı monte edilmiş 2 ayrı camlama sisteminin aynı pencerede kullanılması gibi yollar ile sağlanabilir.

Ses yalıtımı ile ilgili yasal düzenlemeler nelerdir ?

Gürültülü alanlarda ses yalıtımı zorunludur. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği uyarınca; imar alanları gürültü seviyesine göre 4 ana gruba ayrılmaktadır;

Exit mobile version