Böylelikle, birinci katmandan kısmen geçebilen sesdalgaları ses yutucu malzemenin içerisinden geçerken büyük ölçüde yutulur ve ikinci katmanın da kütlesinden kaynaklanan dirence maruz kalarak ses geçişi azaltılır. Camlarda ses yalıtımı ise; cam kalınlığının artırılması, farklı cam kalınlıkları ile oluşturulan yalıtım camı üniteleri kullanılması, lamine veya özel olarak geliştirilmiş akustik lamine camlar kullanılması, 2 ayrı doğrama ile minimum 100 mm aralıklı monte edilmiş 2 ayrı camlama sisteminin aynı pencerede kullanılması gibi yollar ile sağlanabilir.
Ses yalıtımı ile ilgili yasal düzenlemeler nelerdir ?
Gürültülü alanlarda ses yalıtımı zorunludur. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği uyarınca; imar alanları gürültü seviyesine göre 4 ana gruba ayrılmaktadır;
- Gündüz ölçülen gürültü düzeyinin 55 dB(A)’nın altındaolduğu A kategorisi imar alanlarında; planlama kararları ve tesis kurma izni verilirken çevresel gürültü faktörü öncelikli değildir.
- Gündüz ölçülen gürültü düzeyinin 55-64 dB(A) arasında olduğu B kategorisi imar alanlarında; çok ve orta derecede kullanımlar için planlama kararları ve tesis kurma izni verirken çevresel gürültü faktörü değerlendirilir ve arka plan gürültüsünü koruyacak şekilde yalıtım önlemleri alınır.
- Gündüz ölçülen gürültü düzeyinin 64-74 dB(A) arasında olduğu C kategorisi imar alanlarında; çok duyarlı kullanımlar için planlama kararları ve tesis kurma izni verilmez. Ancak, kamu yararına izin verilmesinin zorunlu olduğu hallerde arka plan gürültüsünü artırmayacak şekilde gerekli yalıtım önlemlerinin alınması koşuluyla planlama kararları ve tesis kurma izni verilir.
- Gündüz ölçülen gürültü düzeyinin 74 dB(A)’nın üzerinde olduğu en gürültülü D kategorisi imar alanlarında ise, çok ve orta derecede kullanımlar için planlama kararları ve tesiskurma izni kesinlikle verilmez.