Kartonpiyer

Rutubet probleminin kaynağı nedir rutubet neden oluşur ?

rutubet

Boyalı duvarda boyalı tavanda ya da herhangi zeminde rutubet oluşumunun birçok nedeni vardır sıcak soğuk tan dolayı yoğuşmadan dolayı ve negatif su basıncı ve pozitif su basıncında oluşur. Rutubet, binalarda oluşan ve boyaların kabarıp dökülmesine, yüzeyde siyahlaşmalar- küf ve bakteri oluşumuna neden olan, ayrıca binaları ve insan sağlığını tehdit eden önemli bir sorundur. Rutubet oluşumuna neden olan 2 tip kaynak vardır. Negatif su basıncından dolayı oluşan etki ve Pozitif su basıncından dolayı oluşan etki

Bu etkileri sırasıyla açıklayacak olursak Boyalı mekânlara yerden Topraktan, çatıdan duvardan veya çevreden gelen su girişine karşı yeterli yalıtım veya izalasyon yapılmaması durumunda oluşan betonun ıslanması sonucu mekân rutubetlenir. Yüzeylerde, sıvada duvar içinde oluşan nem belirli bir süre sonra boyada ıslanma rende solma renkte değişiklik olmasına kabarmaya dökülmeye pamuklaşmaya ve küf bakteri oluşumuna neden olur. Mekândaki sıcaklık dışarıdan üstün değilse dışarıda sıcaklık 15 derece ise içeride sıcaklık 20 derece olmalı yoksa duvarda yoğuşmadan dolayı nem olur kararma olur boyada kabarma olur duvar yeşerme olur küf olur. Bunların toplamında mekânda keskin ve rahatsız eden koku oluşur.

Ortamdan kaynaklanan rutubet sorununun kaynağına pozitif su basıncı denir. Mutfak, banyo, yemekhane gibi, su buharının yoğun olduğu ortamlarda bu sorun ortaya çıkar. Yoğunlaşarak tekrar su haline dönen su buharı, duvarları nemli hale getirir ve belli bir zaman sonra, yüzeyde küf ve bakteri oluşur, kararmalar, boyada kabarmalar ve dökülmeler görülür. Pozitif subasıncı, ortamdan kaynaklı gelişen rutubet sorunudur. Banyo, mutfak, yemekhane, tekstil fabrikalarının ütü kısmı, kaplıcalar, süt yoğurt fabrikaları… Gibi, su buharının yoğun olduğu ortamlarda bu sorun gerçekleşir. Ortamda bulunan su buharları, soğuk duvar yüzeyine çarptığında, yoğunlaşarak tekrar su haline döner( yoğuşma). Bu durumda duvar yüzeyleri nemli bir hal alır, belli bir süre sonra yüzeyde yoğun bir şekilde küf- bakteri oluşumu, siyahlaşmalar, boyada kabarıp, dökülme sorunlarına neden olur. Herhangi bir boyama sistemiyle bu tip bir problemi çözmek oldukça zordur ve uzun süreli bir çözüm getirmez. Bu tip ortamdan kaynaklı yüzey problemlerinde yapılacak işlem, öncelikle yüzeyin temizlenmesidir. Kabaran dökülen yerler kazınıp, gerekli macun tamiratları yapılır. Yüzeydeki küf ve bakterilerin öldürülmesi için, küf ve bakteri önleyici solüsyon (KÜBÖS) ile yüzey iyice temizlenir ve Dr. Dyo serisinden DYOTERM ürünü uygulanır. Dyoterm formülasyonunda, micro cam bilyacıklar ve antibakteriyel ajanlar mevcuttur. Uygulama 2 ya da anticondantation etkiyi artırmak için 3 kat yapılmalıdır.

Negatif su basıncı nedir ?  Bir boyama sistemiyle nasıl engellenebilir?

Binalarda; topraktan, çatıdan, kuzey cephesinden (kör cepheden)… gelen su girişi, yeterli izolasyon yapılmaması ya da deniz kenarında, bodrum katında olan evlerde duvarın içinde oluşan rutubet tipine negatif etki denmektedir. Binalarda, sıva-duvar içinde oluşan nem belirli bir süre sonra boyada: kabarma, dökülme küf- bakteri oluşumuna neden olur. Bu sorunun giderilmesi için, öncelikle sorunun kaynağı tesbit edilmeli ve giderilmeye çalışılmalıdır. Ancak bazı durumlarda, sorunu kaynağından çözmek mümkün değildir. Bu tip durumlarda yüzeye, DYOSTOP ürünü uygulanmalıdır. Dyostop Dr. DYO serisi ürünlerinden olup, Pilioway reçine içeren ve rutubeti bloke etme özelliğine sahip bir üründür.

Exit mobile version