Daha önce hiç boya badana yapmadıysanız bu yazıyı okumadan lütfen boya yapmaya başlamayınız. Eğer eliniz boya yapmaya yani fırça tutmaya yatkın değilse kesinlikle bir usta yardımı almadan kendi başınıza boya yapmayınız. Boya yapmaya başlamadan önce ihityacımız olacak malzemelerden başlayabiliriz. Boyacı boya yaparken lazım olan malzemeler öncelikle kapatma için ambalaj malzemesi (naylon muşamba ve bant) olmalı boya yapmak içinde sürülecek boyanın türüne göre rulo kestirme için fırça lazımdır duvarda ki boru arkası ve kalorifer için fırça izleri için küçük rulo ve büyük ruloya takmak için sap lazımdır.Boyanın hazırlanması içinde boş kova kestirme işi içinde bir tane kestirme kutusu gerekiyor. Son olarak ise boya karışımlarınızı karıştırmaya yarayacak bir karıştırıcı içinizi fazlasıyla görecektir.
boya nekadar inceltilir ?
Boyalar neyle hangi oranda inceltilmelidir.Boya kovaları kutları veya ambalajların üzerinde ayzılı talimatlarında teknik bültenlerinde tavsiye edilen yazılı oranlarda inceltilmelidir mutlaka. Her boyanın farklı inceltme oranı vardır. Ayrıca inceltme oranı kullanılacak uygulama aletinin özelliklerine göre de değişmektedir. Boyalar subazlı boyalar su ile inceltilir. solvent bazlı yağlı boyalar tinerle inceltilir.boyayı fazla inceltmek kapatmama çok sıçrama gibi bir takım sorunlarıda getirir.
Boya seçerken nelere dikkat edilir ?
Boya seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar; hangi yüzeye uygulanacağı, örtücülüğü, boya kıvamının su ile ayarlanması için su kaldırma gücü, kolay uygulanabilir olması, ekonomik olması, sarfiyatı ve kaliteli olmasıdır. Boyanın tek katta kapladığı alan çok önemlidir. Bu alan yüksekse kullanılan boya miktarı da oldukça az olur. Su bazlı boya seçerken ne kadar su kaldırabildiğine, solvent bazlı boyalar için ise tinerle inceltme oranına dikkat edilmelidir. İnceltme oranının yüksek olması tercih edilmektedir. Boya yapı dekorasyon malzemeleri, bir yüzeye dekoratif amaçlı renk vermek için veya koruyucu bir tabaka oluşturma amaçlı kullanılan kimyasal bir malzemedir.
Fazla boya kullanılarak uygulanan boya daha mı iyidir
Fazla boya kullanılarak uygulanan bir kat iki kattan daha mı iyidir. Hayır, çünkü boya yüzeye fazla sürülürse hem akıntı yapar ve boya kalın bir tabaka oluşturacağı için sonradan kabara bilir bunun sebebi ise boya zemine nüfuz edemez ve iyi yapışamaz buda ileriki zamanlarda sorun olur.
Demir subazlı boya ile boyanırmı?
Evet boyanır ama bazı kuralları var yani işin sağlam ve ömürlü olması için yapılması gereken bazı uygulamalar var.Bunlar yapıldığı taktirde demiride normal subazlı boya ile boyaya bilirsiniz. Ne yapılması lazım öncelikle demir iyi bir şekilde zımpara yapılmalı demir tamamen pastan kirden arıtılmalı önce antipas sürülmeli antipas sürüldükten sonrada tamamen kurumasını bekleyip antipas üzerine tam mat solvent bazlı yağlı boya sürülmeli yağlı boya tamamen kuruduktan sonra üzerine istediğiniz subazlı veya su esaslı boya rahatlıkla sürüle bilinir.Hiç bir sıkıntı olmaz ve sorun çıkmaz. Ben boyacı`yım bu uygulamayı anlattığım çekilde defalarca yaptım ve örnek resimdeki demir konsüksüyona bu uygulamayı dyo mat yaptım üzerinede duvardaki renğin aynısı subazlı boya sürdüm hiç sıkıntıda çıkmadı.
Boyayı nasıl ölçmek daha doğrudur
Boya kova içinde muhafaza edilen akışkan ve sıvı bir malzeme olduğu için ölçüm birimi litredir. Boyalarda önemli olan 1 litre boya ile boyama yapılan alan miktarıdır. Ağırlık üzerinden yapılan hesaplamalar aynı cins boyanın farklı renklerinde de olmak üzere yanlış hesaplama yapılmasına neden olur. Bunun nedeni de her boya cinsinin ve renginin özgül ağırlığının farklı olmasıdır.