Duvar Sıva Çatlağı nasıl kapatılır ? Çatlak Çeşitleri

duvar-çatlakları

Duvarlarda oluşan sıva çatlakları görünüm olarak duvarların kötü gözükmesine neden olur. Peki duvar çatlaklarını nasıl yok edebilir kapatabiliriz ? Çatlak tamiratı işi farklı farklıdır boya çatlakları vardır, sıva çatlakları vardır, alçıpan çatlakları vardır, alçı çatlakları vardır, macun çatlakları vardır, tuğla çatlağı vardır, beton kolon ve tuğla yutong duvar birleşim yeri çatlağı vardır, kartonpiyer çatlağı vardır yani değişik değişik çatlaklar oluşabilir duvarlarda. Bu çatlakların her biri için ayrı tamir yöntemi vardır.

Boya Çatlağı

Boya çatlağı tamiratlar içinde en kolay olanıdır. Boya çatlağını saten alçı ve macun ile tamir yapılır boyada oluşan çatlak olduğu için tamiri de kolaydır.

Sıva Çatlağı

Sıva çatlağı bu çatlak oluşmuşsa boyayı da çatlatır bu çatlağın tamiratı önce çatlak olan yerdeki boya tamamen kazınmalı sıvaya kadar sıvadaki çatlak derin çekil de açılmalı ıspatula ile veya kesici yırtıcı her han gibi bir cisimle çalak açılmalı. Sıva çatlağı derinliğine boyutuna göre öncelik çimento esanslı malzemelerle tamirat yapılmalı sonra ince tamirat için saten alçı ile tamirat yapılmalı normal boya seviyesine geldiğinde istenirse macunla da tamiratı yapılabilir.

Alçıpan Çatlağı

Alçıpan çatlakları, bu çatlaklar genelde alçıpan birleşim yerlerinden çatlarlar. Eyer alçıpan levhaya bir şeyle çarpıp kırılmadıysa, birleşim yeri çatlakları için derz bandı dediğimiz file bantlar var.Bu çatlaklar önce çatlayan yer falçata ile kesilmeli kesilen yer alçı ile doldurulmalı alçı üstüne file bant yapılmalı mutlaka tamirat yaparken file bant yapıştırılmalıdır. Aksi halde yine çatlama oluşur.File bant uyguladıktan sonra tekrar banttın üstüne alçı uygulanmalıdır.

eros de amor
Alçı Çatlağı

Alçı çatlakları genelde sıvadan olur sıvadan çatlaksa önce sıva tamiratı yapılmalı sonrada alçı tamiratı yapılmalıdır. Tamirat aşamasında çatlak yer ıspatula veya kesici bir aletle sağlı sollu kesilmelidir. Sonra yırtılan çatlaklara astar sürülmeli sonra alçı tamiratı yapılmalıdır.

Macun Çatlağı

Macun çatlakları da genelde alçı çatlağı gibidir, sıvadan olur sıvadan çatlaksa ihmal edilmeden önce sıva tamiratı yapılmalı sonrada alçı tamiratı yapılmalı son olarak macun uygulanmalıdır. Tamirat aşamasında çatlak yer ıspatula veya kesici bir aletle sağlı sollu kesilmelidir. Sonra yırtılan çatlaklara astar sürülmeli sonra alçı tamiratı yapılıp son olarak macun tamiratı yapılmalıdır.

Tuğla çatlağı

Tuğla çatlağı bu çatlak tamiratlar içinde en zor en zahmetli iştir. Tuğla çatlağın yerini tespit etmek için boyayı sıvayı tamamen kazınmalıdır. Kazıma işi bittikten sonra tuğlanın çatlak olan yer açılıp tozu temizlenip çatlağa marangozların kullandığı köpüklerden sıkılmalıdır köpük tamamen kuruduktan düzgünce kesilmeli üstüne çimento esanslı harç yapılıp file uygulanmalıdır. File alçı sıva ile de uygulana bilir sıva alçısının üstüne saten alçı ve alçının üstüne de istenirse macunda çekilebilir.

Beton kolon ve tuğla yutong duvar birleşim yeri çatlağı bu çatlaklar kolon ayrı bir oluşum duvar ayrı oluşum olduğu için çatlar.bu birleşim yerlerine mutlaka sıva uygulamadan file uygulamak lazımdır. Filenin üzerine ise çimento esanslı harç uygulanmalıdır.eyer duvarlar alçı sıva ise file alçı sıva ile de uygulana bilir sıva alçısının üstüne saten alçı ve alçının üstüne de istenirse macunda çekilebilir.

Kartonpiyer çatlağı

Kartonpiyer çatlağı genelde tavana ve duvara yapışma noktalarından çatlar veya iki kartonpiyer birleşim yerinden çatlar bu çatlakların tamiratı da saten alçı ile yapılabilir birleşim yelerini de önce açıp sonra tamir yapılmalıdır bu çatlağı önler.

, , ,
9 comments to “Duvar Sıva Çatlağı nasıl kapatılır ? Çatlak Çeşitleri”
  1. Usta tavanın sıvaları döküldü demirleri gorunur sekilde usta cagırdım karasıva onerdi ve karasıva yaptık yanlız belli bir sure içinde sıvada catlamalar olustu sebebini rica edebilirsiniz

  2. Ali abi size zahmet bana yardımcı olurmusunuz binam 2 yılık tır yaptım ön cehpede çatlaklar oluyor kolunlar duvar arası ne yapmam lazım allah rızası için

  3. ustam bizim bahçeli müstakil evimizin duvarları sürekli çatlıyor. yaptırdık iki üç ay sonra tekrar eski halini aldı pencerelerden 45 derece aşağıya doğru çatlıyoryardımcı olursanız çok seviniriz kolay gelsin…

  4. Merhaba Ali USTA Benim öğrenmek itdiğim Şu
    Balkonu Mutfağa Kattım Kemeri Kendim yaptım Sert Üzeri Alçılı Straforla Yaptım Bunun Üzerine Fırça ile alçı Çekmem Geretiğini Söylediler Sizce Eklerin Kapanması ve Daha Güsel Görünmesi İçin Ne Yapmam Lazım Bilgi Ve Yardımlarınız İçin Şimdiden Teşekkür Ederim.
    İYİ ÇALIŞMALAR.

  5. merhaba ali usta.benim de sorunum şu.kolon ile tuğla arasında derin çatlaklar var.yani bina yapılırken kolon döküldükten sonra tuğla örülmüş ve arasında da boşluk olduğu için her ne kadar sıvada yapılsa çatlaklar oluyor.sizce bunu nasıl tamir edebilirim

  6. Evimde banyomun tavanında betonun içindeki demir paslanmış beton kabarmış ben bu kabaran betonları kırdım demire kadar temizledim ve daha sonra antı pasla boyadım bir kaç gün sonrada sıva alçısı ile kapattım. Ancak bir kaç yıl sonra aynı yerler yine kabardı ne yapmamı önerirsiniz? Saygılarımı arz ederim.
    Nuri dilli

    Nuri Bey merhabalar

    Önecelikle evinizden sorunun kaynağına bakmak lazım %90 ihtimal tavanınız üst katdan su alıyor öncelikle su almasını engellemek gerekir. Daha sonra en az 1-2 ay bekleyerek su alan duvarın havalandırılması kurutulması gerekir.

  7. Evimde banyomun tavanında betonun içindeki demir paslanmış beton kabarmış ben bu kabaran betonları kırdım demire kadar temizledim ve daha sonra antı pasla boyadım bir kaç gün sonrada sıva alçısı ile kapattım. Ancak bir kaç yıl sonra aynı yerler yine kabardı ne yapmamı önerirsiniz? Saygılarımı arz ederim.
    Nuri dilli

  8. Ali Usta başarılarınızın devamını dilerim. Keşke İzmir e de ulaşabilseniz. Siteniz mükemmel Faydalı bilgiler için ayrıca teşekkür ederiz. Kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?